26. tra 2012.

Kate i Pippa Middleton opravdano na listi "100 najutjecajnijih "


Sestre Middleton našle su se na Time-ovoj listi "100 najutjecajnijih ljudi svijeta“ u 2011. – među političarima, poduzetnicima, sportašima, umjetnicima i aktivistima – promovirajući vrijednosti britanskog (i svjetskog) društva.

Time-ova lista "100 najutjecajnijih" obuhvaća "ljude koji nas inspiriraju, zabavljaju, izazivaju i mijenjaju naš svijet”.

Prvi na listi je košarkaš Jeremy Lin, 23-godišnji Tajvanac koji se svojim talentom, napornim radom i ustrajnošću, obarajući rasne i nacionalne predrasude, probio u NBA ligu i postao zvijezda američke košarke (i "usput“ diplomirao ekonomiju na Harvardu).
Za njim slijede: glazbenik Christian Marclay, glumica Viola Davis, učitelj i inovator u obrazovanju Salman Khan i igrač američkog nogometa Tim Tebow.
Na listu se nagurao i znatan broj državnih poglavara – Barack Obama, Juan Manuel Santos, Dilma Rousseff, Benjamin Netanyahu, te "snažne žene“ Angela Merkel i Hillary Clinton, i drugi političari.
Zanimljivost liste je da se na njoj našlo i ime "Anonymous", koje nije ime osobe, nego skupine ljudi, hakera, koja se bori protiv novih internetskih zakona.

Ove godine manji je broj slavnih iz svijeta glazbe, glume i mode. Svakako, tu su: Rihanna (već na osmom mjestu, jer je "ambasadorica kulture i mladih" – s programom miroljubivog prihvaćanja nasilja u vezi, podređivanja muškarcu i zamjene vlastitog identiteta seksualiziranom maskom), danas najbolja britanska pjevačica Adele, filmski producent Harvey Weinstein, glumice Jessica Chastain i Claire Danes, dizajnerica Sarah Burton (zaslužna za vjenčanicu Kate Middlleton "koja se činila neostvarivim snom") i Sara Blakely (izumiteljica linije donjeg rublja Spanx, najmlađa milijarderka koja je sama stekla svoje bogatstvo).

U ovoj ekipi "najutjecajnijih“ našle su i sestrice Middleton, Kate i Pipa (iako na 90. i 91. mjestu) – odmah iza Hillary Clinton a ispred Adele.
A to su zaslužile zbog svog izuzetnog "osjećaja za modu", tj. kao "modne ikone“ i "avatari aspiracije“ (u prijevodu: otjelovljenje težnje za usponom u društvu). One su uzor ženama diljem svijeta koje se "žele odijevati poput njih i oponašati njihov jednostavan sportski stil i njihovu problematičnu vitkost“ (Time).

Uvrštavanje Middletonki izazvalo je najviše negodujućih komentara.
Kako se cure nisu afirmirale nekom značajnom profesionalnom karijerom i društvenim angažmanom, izgleda nepriličnim da se nađu u društvu uspješnih državnika, poduzetnika, umjetnika i sportaša (gotovo kao da se promovira snobizam). 
Neki smatraju da nisu ni neke uvjerljive ikone mode i da ima žena koje imaju veće, značajnije aspiracije "od toga da izgledaju dobro u majici na mornarske pruge u kraljevskoj loži na Wimbledonu" (Dailymail). Uz to, otkad su (sve)prisutne u medijima, nije se čula nikakva njihova značajnija izjava ili komentar; "Moderne Mona Lise samo se zagonetno smješkaju i drže zatvorena usta" – potvrđujući da su "real class“ ili možda da nemaju što za reći. 
Konačno, može se spomenuti da i ne izgledaju baš tako zanosno i neodoljivo kako nas mediji neprestano uvjeravaju, nego zapravo prosječno i obično, samo zgodno dekorirano. 
Pipa je stekla globalnu popularnost ("posebno otpozadi") kao djeveruša na kraljevskom vjenčanju. Mediji stalno naglašavaju njenu ljepotu (mada bi neki rekli da izgleda više kao odrješita seoska cura), pa je očito da ju krase umijeće poziranja i dražesnog osmjehivanja. Osim toga, ima izraženo zanimanje za partijanje i "eurotrash playboye". Po nekima, bilo bi zgodno da si pribavi neku "pristojnu karijeru ili se uda za Georgea Percyja, nasljednika vojvodstva od Northumberlanda, pa bi kao u 'Ponosu i predrasudama' to bila kuća s dva vojvodstva“ (Newsweek). 
Dakle, njena je najveća kvaliteta što je u krvnoj vezi s budućom kraljevnom, tj. nezaobilazni dodatak Middleton-Westminster aranžmanu.
Kate je svakako zaslužniji dio tog aranžmana. A njeno je najveće životno postignuće što je "uspješno preskočila zidove palače“ i udala se za princa Williama te prihvatila ulogu odane, samozatajne supruge. 
Analizirajući "spektakularnu“ prvu godinu kraljevskog braka, Newsweek opisuje buduću kraljicu u superlativima. Ona je "sjajna", ne zbog onoga što radi, nego "upravo zbog onoga što ne radi. Ne pokušava zasjeniti svog proćelavog princa, ni kraljicu ili svoju svekrvu, vojvotkinju od Cornwalla. Uvijek je jedan korak natrag, smješkajući se ali ne gurajući se u centar pažnje.“ 
Svoju "taktiku preživljavanja" dovela je do savršenstva tako što nosi "plašt nevidljivosti“ i ne nastoji biti nova Diana. Istina, to možda baš i nije njena ideja i zasluga jer su njen "trijumf ne biti Diana“ pažljivo, "gotovo opsesivno orkestrirali Buckinghamska palača i princ William". Njoj je savršeno jasno da je njena uloga "podržati svog supruga i ne omalovažavati ga" (što je npr. prethodnica Diana zaboravila). I to je onda tradicionalan "timski rad" koji čini čuda: "‘Oni su sigurna dva para ruku i s njima imate osjećaj da će monarhija biti sigurna".

Što se tiče Kateinog naširoko hvaljenog "osjećaja za modu", valja spomenuti neke detalje na koje se uglavnom zaboravlja. Prvo, njen "izuzetan stil oblačenja" financiran je novcima poreznih obveznika (zbog čega joj je svakako lakše da se na proputovanju Kalifornijom i Kanadom "prezentira u više od 25 odjevnih kombinacija", nego da te kombinacije sama plaća). Također, njen modni stil i nije toliko izraz njenog ukusa i izbora koliko diktata, zahtjeva palače čiji je zid preskočila i uloge koja joj je namijenjena. Zato npr. neće više ići u posjet školskoj dječici odjevena u traperice, pa ih razočarati jer ne izgleda kao princeza: "Tu pogrešku neće ponoviti jer ‘prikladno’ je riječ na koju ona mora paziti." Toliko o samosvojnosti i nezavisnosti buduće kraljice (kao uopće i svake kraljevske figure).

Ali, uz sve to postoji jedan, zapravo jedini važan razlog zašto su sestre Middleton opravdano na listi "najutjecajnijih“. A taj je da one britanskoj industriji donose milijarde funti!
Britanska kraljevska obitelj skupi je mastodont na leđima poreznih obveznika koji ih (službeno) košta oko 38,5 milijun funti godišnje. Ali Windsori su i britanski zaštitni znak – simbol koji podsjeća na nekadašnji moćni imperij i prosječnom građaninu daje osjećaj ponosa, važnosti, stabilnosti (i priliku da u svečanim prigodama veselo maše zastavicama i viče "Long Live the Queen!"), a također i turistički adut kojim je zadovoljna većina Britanaca.
Kraljevsko vjenčanje donijelo je Britaniji oko 1 milijardu funti prihoda, a procjenjuje se da će – zahvaljujući popularnosti kraljevskog para – turistički rast u sljedećih nekoliko godina pribaviti dodatne dvije milijarde funti.

Na "uspješnoj priči“ pučanke Kate Middleton i njenom bajkovitom vjenčanju s princom Williamom ne profitira samo britanska turistička industrija. Vrtoglave sume novca obrću i britanske medijske kuće, industrija odjeće, proizvodnja kičastih suvenira, nakita, bižuterije, kozmetike, dječjih igračaka .... pa i hrane i pića.
"Kate efekt", donio je modnoj industriji milijarde funti. Ne samo da gomile budućih mladenki žele imati "istu" vjenčanicu, nego mnoge žene doslovce razgrabe s polica, bez obzira na cijenu, pojedinu odjeću u kojoj se Kate pojavi Burberryjev baloner vrijedan 650 funti, bluza Whistles, haljina brenda Issa, haljina Reiss itd. – ne bi li kopiranjem stila dotaknule dio bajke pučanke–vojvotkinje.
Predviđa se da će luksuzni brendovi poput Louisa Vuittona, Chanela i Diora narasti 29 posto do 2014., što znači da će se do tada zbog Kate Middleton okrenuti nevjerojatnih 8,6 milijardi funta.
Na "Kate efektu“ zarađuju, dakle, i privrednici izvan Britanije. Jedan od primjera su i poduzetni Kinezi koji štancaju sve: od replike zaručničkog prstena do lutaka Teletubbies s likovima Kate i Williama.

Mlada Kate od višestruke je koristi i kraljevskoj obitelji. Ponajprije zato što tom mastodontu odgovara svježa pučka krv da bi uspostavio vezu sa stvarnim svijetom (istom cilju poslužila je i princeza Diana, samo ona se malo otela kontroli), zatim da bi osnažili ugled dinastije narušen lomovima 80-ih i 90-ih godina i, naravno, da bi štogod zaradili. Tako je izložba u Buckinghamskoj palači tijekom ljeta, na kojoj se narod mogao diviti Kateinoj vjenčanici, donijela zaradu od 8 milijuna funti, od čega dio odlazi u humanitarni fond Williama i Catherine, dok će se od drugog dijela zarade obnoviti kraljevska kolekcija koja uključuje samu palaču i kolekciju skupocjenih umjetnina.

Dakle, iako se na prvi pogled čini da sestrice Middleton nisu bogzna kakav "štof" za listu najutjecajnijih, one se sasvim opravdano nalaze na njoj.
Svi imaju razloga podržavati ove dvije kraljevske maskotice, hvaliti ih, slikavati i o njima pisati. Jer svima – od kraljevske obitelji, preko britanske industrije do poduzetništva diljem svijeta – donose dobitak. Takvo što ne postiže nitko drugi na Timesovoj listi!
A sve na račun želje običnog čovjeka da uhvati barem dio glamuroznog, bajkovitog svijeta u kojem žive kraljevska nevjestica i njena sestrica.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...