2. tra 2012.

One Direction slamaju srca



Dva člana irsko-britanskog boy banda One Direction iznenada su se, u kratkom roku, skinuli s tržišne liste najpoželjnijih momaka i tako izazvali šok za šokom svojim mlađahnim obožavateljicama.

Najprije su u medijima osvanule fotografije Louisa Tomlinsona na kojima je on "uhvaćen“ u šetnji sa svojom djevojkom Eleanor Calder. I to je "slomilo srca“ milijuna tinejdžerki. "A da bi dodali još soli na ranu", kaže Dailymail, "mladi je par šetao ulicom držeći se za ruke“. Strašno!
 
Svega nekoliko dana nakon toga Dailymail javlja da se "još jedan maknuo s tržišta“  – i to Liam Payne, nakon što je njegova djevojka Danielle Peazer na svom Twitter profilu objavila njihovu zajedničku fotografiju. Time je Danielle, plesačica poznata po nastupima s bendovima The Saturdays, JLS, LMFAO i s pjevačicom Jessie J, te po godinu i pol dugoj vezi s Liamom, proslavila postignuće od 300.000 obožavatelja na Twitter-u, uz komentar: "Obećala sam vam sliku, a svi biste ionako radije vidjeli njega nego samo mene! Haha. Laku noć, svijete xxx“.
Na to se svijetom proširio novi zvuk slamanja srdaca obožavateljica One Direction benda.

One Direction stvoren je 2010. u TV showu The X Factor UK uz blagoslov Simona Cowella, TV i glazbenog moćnika, kreatora i suca spomenutog showa (kao i sličnih natjecateljskih priredbi koje generiraju nove materijale za zaradu, usput promovirajući ideju da svatko može postati zvijezda).
Kako zgođušni dečki u solo varijanti nisu iskazivali potencijal pobjednika, tijekom showa spojeni su u boy bend pa su tako uspjeli osvojiti treće mjesto. Nakon toga potpisali su ugovor s Cowellovim Syco Recordsom, izdali svoj prvi singl What Makes You Beautiful (na Brit Awards-u 2012. nagrađen kao najbolji britanski singl) a nedugo zatim i album Up All Night (naslov koji nije mogao fulati budući da podržava trenutno najpopularniji koncept zabave za mlade).
I dok si rek'o seks, album se našao na prvom mjestu u čak 12 zemalja, a malci postali prvi britanski bend u povijesti koji se s prvijencem popeo na prvo mjesto američke liste najprodavanijih. Vjerojatno su ih zbog toga i nazvali nova "britanska invazija“.

Članovi benda – Niall Horan, Harry Styles, Liam Payne, Zayn Malik i Louis Tomlinson, svi u dobi od 18 do 20 godina – munjevitom brzinom osvojili su zvjezdani status, a konzekventno tome i srca tinejdžerki diljem svijeta. Tako su bacili u zapećak Justina Biebera koji je također brzinski osvojio zvjezdano nebo, djevojačke snove i dječačke frizure. No kako je sjaj takvih zvjezdica promjenjiv, a kvalitetna glazba baš i nije onaj adut koji ih drži na nebu slave, tako se brzo i smjenjuju. Gomile curica koje su do jučer uzdisale za Bieberom sada jednako zaluđeno uzdišu za jednim ili više 1D-ovaca (što je svakako pogodnije jer, umjesto jednog idola, imaju mogućnost izbora među pet različitih tipova – teško da im se baš ni jedan neće svidjeti; a ako se koji od njih povuče s tržišta snova, mogu svoju čežnju preusmjeriti na drugog člana benda).

I taman kad si mislio da su se boy bendovi – kojih se nisi mogao riješiti 80-ih i 90-ih godina – maknuli sa scene (ili bar kamuflirali u indi, emo ili "rock“ bendove), stiže One Direction! Novi dobro smišljen proizvod glazbene industrije, kreiran po istom receptu: slatki dečki i još sladunjavije pjesmice, bar jedan član s neodoljivim baby lookom i jedan malo zločkasta ponašanja, ali svi dizajnirani za određenu publiku – mlađahnu i zaljubljivu. 
Kako je donja dobna granica te publike sve niža a njene tehničke mogućnosti sve veće, "fama“ idola se danas širi znatno brže i u većem opsegu, pa je i više neviđeno brzih osvajanja prvih mjesta na top ljestvicama i sl.

U skladu s time kreatori benda brižno manipuliraju s imidžom momaka na tržištu namijenjenom djevojačkim snovima. O ljubavnim vezama 1D-ovaca ne piše se puno (jer to umanjuje njihovu imaginarnu raspoloživost za milijune nepoznatih obožavateljica). A kad se njihove intimne prijateljice i pojave u medijima, onda se – unatoč izjavama o "zgodnom paru“ (čije fotke povećavaju tiraž) – daju diskretne naznake da baš i nisu najpoželjnije.
Tako Dailymail komentirajući objavljivanje zajedničke fotke Danielle Peazer i Liama Paynea kaže kako ona očito misli da je "dobro vrijeme da obilježi svoj teritorij“ – što inače rade psi, mačke i druge životinje, a ne ljudi. Mirror pak ističe fotke Louisa Tomlinsona s njegovom djevojkom kao "dokaz da on nije gay u tajnoj vezi s Harryjem“ – što se kao kroz šalu stalno nametalo u raznim prigodama (namjerno podižući zaintrigiranost i šireći 'ciljane skupine' fanova). Uz to se odmah napominje blaga sumnja u održivost veze nakon što je Louis javno otkrio svoju "tehniku“ osvajanja cura. Dakle, curke, gdje god bile, ima još nade!

Munjevit planetarni proboj mladog irsko-britanskog benda podsjetio je njegova tvorca Simona Cowella da su ovakvi proizvodi glazbene industrije uvijek donosili odličnu zaradu, pa već planira formiranje američkog boy banda.
A dok se ne pojavi novi Cowellov boy-projekt, koji će možda baciti u sjenu One Direction kao što su oni zasjenili Justina Biebera, ova mlađahna i slađahna petorka može i dalje veselo uživati u svom uspjehu i pohvalama koje u njima vide "nove Beatlese“. Istina, s tim se baš ne slaže Paul McCartney koji je prije par dana za ITV show Daybreak, u svom obazrivom sirovskom stilu, izjavio da je takva usporedba "poljubac smrti“ koji će momcima uništiti karijere: „Ima toliko bendova koje nazivaju novim Beatlesima. Opravdavanje tog naziva nameće im strahovit pritisak. Ako se sjećate, i Oasis su nekad nazivali 'novim Beatlesima’. To je pritisak, jer odjednom morate postići sve ono što smo i mi postigli. A to je bilo drugo vrijeme. Zato ih radije zovimo novi strašan bend.”  
Nejasno je jedino je li bivši Beatle upotrijebio izraz "strašan bend“ (terrific band) u značenju izvrstan ili pak užasan.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...