21. ožu 2012.

Eva Mendes čuva psa i "misli ozbiljno"


Glumica Eva Mendes i Ryan Gosling "u vezi su oko pola godine, ali čini se da misle ozbiljno – Eva je pričuvala Ryanovog psa, a on ju je predstavio svojoj mami" (tportal).

Predstavljanje mami je strašno važan podatak koji mediji ističu kad god je to moguće – utuvljujući u glavu svojim čitateljima, pogotovo mlađima – kako je to nesumnjiva potvrda "ozbiljnosti veze“. Dakle, ovaj "trio“ viđen je nedavno u zajedničkom pohodu u kino u New Yorku, pri čemu su Eva i Ryan "izgledali vrlo sretno“ (što bi trebalo značiti da mama nije bila dosadna, naporna i grintava te da je pokazala blagonaklonost prema sinovljevoj izabranici).

A sad, kaže US Weekly, Eva, koja je "ludo zaljubljena, gura Ryana da napravi sljedeći korak“ (u duhu iste medijske edukacije to znači zaruke, pa je sljedeći korak brak, i tu je kraj hodanju; onda se "uplovi u bračnu luku" i tu se paca do daljnjega).
"Da bi uvjerila svog udvarača kako ima ozbiljne namjere, Eva (38) se ponudila da, dok glumac (31) na Tailandu snima film Samo Bog oprašta, ona čuva njegovog voljenog psa Georgea.“ (Godine se ovdje spominju da bi se istaklo kako se žene starije od svojih partnera trebaju dodatno truditi, dok su, obrnuto, mlađe žene prirodan ukras šarmu i zrelosti starijih muškaraca.)

Taman kad pomisliš da je vijest o nečijoj vezi na osnovu zajedničkog ulaska u restoran vrhunac bedastoća, evo novog bisera. Ali, to je život medija: uvijek nešto novo!
Naravno da mi ne znamo je li Evino čuvanje kućnog ljubimca samo lijepa ljudska gesta, nešto što ljubavnici, prijatelji ili susjedi normalno čine jedni za druge, ili je to akcija smišljena da lakše upeca psećeg vlasnika.
Međutim, mediji nas bez dvojbe uvjeravaju kako to nije jednostavna ljudska gesta, nego sredstvo za poguravanje u brak – dakle, smicalica i vješto manipuliranje – i da upravo time Eva nastoji dokazati kako "misli ozbiljno“. Ma, je l' baš?!

Što zapravo znači "misliti ozbiljno"?
Sama riječ o-zbiljno dolazi od "zbilja“, "zbiljnost“, u značenju: stvarnost, java – za razliku od mašte, sna, ali i istina – za razliku od laži.  Kad se kaže da je nešto ozbiljno, najčešće se misli da nije za šalu, zezanje i zabavu. Međutim, dublji smisao riječi "ozbiljno“ je biti u istini i po istini, tj. onakav kakav jesi – ne lažan i prijetvoran!

Kako sad stoji s predodžbom – koju mediji naširoko dijele i utuvljuju u glavice mladih – da veza dvoje ljudi postaje ozbiljna tek brakom? A što je prije toga: zezanje, zabava? Pa se prema onom drugom ne odnosiš kao prema poštivanja vrijednoj osobi nego kao prema televizoru (i kad ti dosadi, ugasiš ga). Jer, ako je samo zabavljanje, onda nisi obavezan biti ozbiljan: iskren, odgovoran, ne lagati i ne pretvarati se; dakle, nisi obavezan poštivati osobu s kojom si (onog koga lažeš ne poštuješ, to je jasno).
Ali to se sve stubokom mijenja kad se odlučiš na brak. Onda naglo postaneš "ozbiljan“, onaj koji si u-istinu, istinit, pravi. Onda onog drugog više ne vozaš i ne muljaš nego se prema njemu/njoj odnosiš istinski, iskreno, tj. s poštivanjem – i na to se obvezuješ pred svjedocima.
Kako to? Kako sad dvoje koji su do braka mislili da imaju mogućnost "neobaveznosti“, tj. prijetvornosti, dvoličnosti i laganja, odjednom počnu jedno drugo poštivati kao osobe kakve doista jesu?

Eh! Čovjek bi u sve to još i povjerovao kad ne bi znao da nekad možeš ozbiljno, tj. iskreno, bez pretvaranja i uz međusobno poštovanje biti s nekim jednu noć (ili tisuću noći), a da isto tako u mnogim i premnogim brakovima, "ozbiljnim vezama“, cvjetaju pretvaranje, laži i prijevare, dakle, ne-ozbiljnost! I moraš se upitati: kad bi veza bila ozbiljna  – bivanje zajedno u istini i uzajamnom poštivanju – prije braka, ne bi li se kao takva i održala (a ne bi se u Europi svakih 30 sekunda razveo po jedan "ozbiljan“ par)?

Ova, naizgled blesasta vijest, zapravo je izvrstan primjer medijskog "educiranja“, tj. pranja mozga, kojim se naturuje ideja da nije bitno kakav si u vezi, odnosno da je OK biti neozbiljan –  prijetvoran, manipulator, lažljivac, neodgovoran – dok se ne odlučiš na brak, kao i u cilju ostvarivanja te odluke.
Također, da smisao veze nije u onome što se "sada“ dešava između dvoje ljudi, nego u eventualnom budućem braku (pa taman i zbog neočekivane trudnoće – što je jedan od najčešćih razloga za iznenadnu ozbiljnost). A da ako nešto radiš za drugu osobu to nije zato što ju voliš takvu kakva jest i činiš stvari koje vesele i nju i tebe, nego zato što to vodi u "nešto ozbiljnije". Štoviše, ako si nakanio biti "ozbiljan“, onda – da bi pridobio partnera za svoju nakanu – možeš raditi smicalice i manipulirati, dakle biti ne-ozbiljan.

Tako ispada da Eva Mendes nastoji dokazati "da misli ozbiljno“ ponašajući se ne-ozbiljno.

Što drugo reći na to nego da ovakvo medijsko glamblamanje o "misliti ozbiljno" Samo Bog prašta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...