15. velj 2012.

Beyonce – ime nove konjske muhe


Kiseli smiješak zbog načina javne prezentacije vlastitog lika vjerojatno se pojavio ne samo na licu mladog Radcliffea, promotora toalet papira, nego i na licu Beyonce – kad je saznala da su po njoj nazvali jednu rijetku vrstu australskog obada velike stražnjice i svjetlucavih boja.
       
Scaptia (Plinthina) beyoncea
  
Beyonce
Razigrani znanstvenik, i očiti poklonik Beyonceine blistave stražnjice, time je, kaže, pokazao "veselu stranu taksonomije, umijeća imenovanja vrsta“. Možda je mogao tu veselu stranu pokazati i na primjeru nekog cvijeta s povećim tučkom, a ne baš na obadu, pa bio on i "div među obadima“, kukcima u narodu poznatijima pod imenom konjske muhe.

Prvo što je meni palo napamet bilo je da to unosi radikalnu promjenu u svakodnevni žargon i njegovo formiranje po principu personifikacije, te odsad više ne treba govoriti "dosadan si kao muha“, nego "dosadan si kao Beyonce“.
Uz to, ženke tih obada – koje svojim upornim dosadnim zujkanjem čak i u miroljupcima bude ubilačke nagone – hrane se krvlju sisavaca. Zamislite samo Beyonce u pripijenoj svjetlucavoj haljinici kako zuji naokolo dok joj s usana kapa krv. Bljak!
Jest da bi se ovo moglo shvatiti kao svojevrsno "priznanje“ (jedino je nejasno da li Beyonce kao umjetnici ili samo njenoj stražnjici) i da je za nju to dodatna reklama. Ali sumnjam da će ju asocijacije vezane uz to priznanje i reklamu potaknuti da se s ponosom (još više) isprsi.

E, da je Beyonce prije naslutila da postoji mogućnost ovakvog glamblamanja njezina imena, ne bi taj kukac nikad postao celebrity mušica i domogao se stranica globalne žute štampe. I to još besplatno! Vjerojatno je, između ostaloga, to i razlog zašto je ime svoje kćeri odmah pravno zaštitila i u startu sasjekla sve koji bi na tome profitirali. Nema više šanse za Ivy muhu, ni za razigrane bjelosvjetske znanstvenike, a ni za razne druge pohlepnika koji bi se njenim imenom htjeli dokopati što više slave i novaca – umjesto nje same.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...